Anders började som nyexaminerad 23-åring
Som maskiningenjör var det inte självklart att Anders Alfredsson skulle hamna inom byggbranschen, men han är glad att just det hände. Att få vara med och förverkliga människors husdrömmar kan ge Anders en surrealistisk känsla. I knappt ett år har han arbetat på Perssons, och börjar nu ta sig an allt mer komplicerade projekt.
“Jag har läst till maskiningenjör i tre år på Chalmers Tekniska Högskola. Jag pluggade på Lindholmen och där ligger många företag som anställer maskiningenjörer från Chalmers. Det var nog där någonstans jag trodde att jag skulle hamna, men det fanns inte så många lediga tjänster när jag tog examen 2021, mitt under pandemin. Då tipsade min pappa om att Perssons sökte en konstruktör. Jag visste bara att Perssons höll på med råvaruförädling men inte att de hade anställda konstruktörer”, berättar Anders Alfredsson.
Takstolar är en stor del av vardagen
Som examensarbete på Chalmers gjorde Anders en djupdykning i en viss typ av takstol där uppdragsgivaren var en byggkonsult. Detta var Anders första kontakt med byggbranschen, och kontakten fortsatte med sommarjobb efter examen. När Perssons sedan sökte konstruktör av takstolar tyckte Anders att rollbeskrivningen lät intressant och passade in på honom, han sökte jobbet och sedan hösten 2021 arbetar han som konstruktör på Perssons. Nu är takstolar en ännu större del av Anders vardag.
“Utav Perssons produkter är det stommar och takstolar jag arbetar med, det som bär upp huset. Det är där som beräkningar kring hållfasthet och dimensioner behöver göras. Vår arbetsprocess börjar i den gemensamma inkorgen där alla offertförfrågningar kommer in. Vi ser om projektet är möjligt att genomföra och gör ett välarbetat offertunderlag som vi lägger mycket kärlek på. Sedan tar vi hand om de projekt som accepterat offerten och gör det officiella underlaget för leveransen samtidigt som vi har en dialog med slutkunden, ofta med en snickare”, säger Anders.
Vissa av de underlag som Anders och hans kollegor får in är redan granskade av en konstruktör och de tekniska utmaningarna är lösta. Andra underlag kan vara tecknade på en servett och då är det mycket som ska realiseras. Konstruktörerna ritar alltid upp sina projekt från grunden för att kunna avgöra vad de själva tycker är den bästa lösningen. På så sätt levererar de alltid ett resultat som de vet fungerar och som de kan stå för.
Här från kontoret på tredje våning har man bra utsikt över gården och en del av produktionen.
“Det är väldigt roligt att arbeta som konstruktör inom just byggbranschen eftersom att man ofta har en dialog med kunden. Ibland får jag en surrealistisk känsla när jag sitter och jobbar, tänk att en familj ska flytta in i det här huset som jag ritar och räknar på. En familj som sparat ihop pengar och ska förverkliga sitt drömboende! Detta är ju min vardag så jag tänker inte på det så ofta, men när man zoomar ut är det häftigt att få vara en del av ett projekt som är så stort för någon annan”, säger Anders.
Utmaningar och komplicerade projekt
På Perssons arbetar ett team med sex konstruktörer och en stor del av sin tid lägger de i programmet Pamir, ungefär som en jättestor miniräknare enligt Anders. Programmet används för att rita upp projekten men också som ett stöd för att räkna på olika laster, som snölaster och vindlaster. En av många faktorer som påverkar vikten och dimensioner är takmaterial, såsom takpannor eller plåt. Husets höjd påverkar också. Om det finns begränsningar att förhålla sig till står det i underlaget från kunden så det gäller att ha koll.
“Det är jag personligen tillsammans med Perssons som är ansvarig för att byggnaderna som jag räknat på håller, men jag känner mig lugn i det. När jag började här fick jag bland annat genomgå en utbildning framtagen av takstolsbranschen för att bli certifierad takstolskonstruktör. Det är också värdefullt att ha erfarna kollegor som man alltid kan fråga om man undrar något. Vi har ofta dialog med snickare som kompletterar oss konstruktörer, jag lär mig på att höra deras synsätt på olika lösningar”, säger Anders. Han tillägger att man inte behöver vara rädd för att bli fullärd som konstruktör, det finns alltid nya saker att lära sig.
I inkorgen med offertförfrågningar klassificeras projekten utifrån svårighetsgrad, det handlar framförallt om hur lång tid varje projekt tar för en konstruktör. Anders har blivit varm i kläderna och arbetar mer och mer med komplicerade projekt. Byggnader med många olika typer av takstolar är en favorit, gärna med någon takterrass och många takkupor. En annan rolig utmaning är de stora öppna planlösningarna i kombination med en övervåning och ett tak där stora laster ska ledas ner till grunden.
“Det absolut viktigaste för att tycka att det är roligt att gå till jobbet är att ha bra kollegor, och vi är ett riktigt gött gäng här på Perssons. Jag trodde inte att jag skulle värdesätta det så mycket som jag gör. Mina arbetsuppgifter är också väldigt roliga, att få realisera tekniska lösningar i komplicerade projekt. Jag trodde inte heller att jag skulle uppskatta att bara ha 15 minuter till jobbet, jag var så inställd på att pendla till Göteborg”, säger Anders som bor i Alingsås. Enligt honom borde alla som både är tekniskt intresserade och något praktiskt lagda vilja bli konstruktör.
Anders berättar att det märks att Perssons är ett familjeföretag även om medarbetarna nu är över 100 stycken, det genomsyrar verksamheten. Stämningen känns personlig och nära. Anders gillar att prata teknik både på och utanför jobbet och det delar han med sina kollegor i teamet. Även sport är ett gemensamt intresse. Anders som spelar handboll i Sörhaga Handbollsklubb tycker själv att han är mycket sportintresserad, men när han började på Perssons upptäckte han att det fanns de som var värre.
Kort om Anders
- Namn: Anders Alfredsson
- Bor: Alingsås
- Familj: Familjen består av mamma Maria, pappa Per och storasyster Stina.
- År på Perssons: Snart 1 år
- Roll: Konstruktör