Brandskydd från Woodsafe möjliggör större byggnationer i trä

Bild: P-hus Lindholmen med fasad av brandimpregnerad värmebehandlad furu.

Företaget Woodsafe Timber Protection AB grundades år 2002 av Thomas Bengtsson som har över 30 år erfarenhet av brandskydd. Deras produkt är idag marknadsledande i Europa inom brandimpregnering för trä. Vi på Perssons har möjligheten att vara en av få utvalda samarbetspartners vilket vi är mycket stolta över!

Woodsafe är ett välkänt varumärke inom branschen och föreskrivs i många olika typer av projekt, både interiört och exteriört. De senaste tio åren har brandskydd från Woodsafe varit en del av de allra flesta stora projekt som du kanske hört om, som Gardemoen Flygplats, Tele2 Arena och Mall of Scandinavia.

Hur används brandskydd från Woodsafe?

Woodsafe arbetar med två olika produkter. Woodsafe PRO™ är ett brandskydd för träprodukter som ska användas för interiör applikation eller för fasadbeklädnad som ska målas. Woodsafe Exterior WFX™ är ett brandskydd som kan användas för trä i fuktiga miljöer som badhus, hockeyarenor, gruvor och tunnelbanestationer. Träprodukter som brandimpregneras med Woodsafe Exterior WFX™ klarar också utomhusmiljöer och kan användas för fasadbeklädnad och takbeläggning utan att målas.

Med Woodsafe Exterior WFX kan du brandimpregnera en träfasad utan att behöva måla den, och på så sätt kommer du åt träets naturliga känsla och låter väder, vind och solljus sköta åldringsprocessen. Detsamma gäller när du använder Woodsafe PRO inomhus, när du inte behandlar virket med något mer än brandskyddet behåller du träets råa och vackra utseende.

Vad skiljer Woodsafes produkter från brandskyddsfärg?

När Woodsafe behandlar träet går det till så att en mängd trävaror åker in en stor cylinder. Där trycks medlet med de impregnerande egenskaperna in i träet och blir ett med materialet. Brandimpregneringen skapar ingen yta eller beläggning, utan går in i strukturen på träet och blir helt osynligt vilket också gör att träets naturliga nyans bevaras.

Detta tillvägagångssätt gör att trävaran blir impregnerad på alla sidor. Skulle du istället använda traditionell brandskyddsfärg måste du måla de sidor som du vill brandskydda separat, vilket inte är en lika effektiv metod. Brandskyddsfärg skapar också en hinna på träet vilket tar bort den naturliga känslan som många vill åt.

Vilka träslag går att brandimpregnera?

Brandskyddat trä används vanligtvis inte i villor utan främst i större anläggningar och byggnader i trä som är tre våningar eller högre. Brandskyddat trä är inget som lagerhålls utan beställs för varje specifikt projekt. Du kan få Woodsafes brandskydd på en mängd olika träslag som till exempel ceder, lärk, gran, frake, ek, superwood och thermowood. Tveka inte att ta kontakt med oss på Perssons när du har frågor kring brandskydd för ditt projekt.

Vi på Perssons arbetar främst med gran av högsta kvalitet från de norrländska skogarna. Genom oss kan du få brandskydd från Woodsafe på allt från långa längder med fingerskarvat konstruktionsvirke till vanlig fasadklädsel. De produkter som våra kunder beställer med brandskydd förädlar vi i vår anläggning i Bergstena och skickar sedan till Woodsafe i Västerås för impregnering. Sedan skickas det direkt ut till bygget eller tillbaka till oss på Perssons för att grundmålas och mellanstrykas i vårt måleri, i den kulör som kunden önskar.

“För oss är det viktigt att arbeta med seriösa samarbetspartners och vi har valt ut en handfull aktörer som vi vill jobba med. Vi har haft ett samarbete med Perssons Träteknik i säkert 10 år och de är jätteduktiga på det dom gör. De har helt rätt tänk och delar våra värderingar när det kommer till bland annat hållbarhet och socialt ansvarstagande. Perssons är väldigt seriösa och det dom gör, det gör dom riktigt bra! Det är väldigt roligt att arbeta med dem!” säger Thomas.

Vad blir möjligt med innovativt brandskydd?

En arkitekt letar ofta efter möjligheter som kan lösa de tekniska utmaningarna kring deras visuella idéer och idag har arkitekter bra koll på produkterna från Woodsafe. Om nybyggnationer i trä ska klara dagens brandkrav krävs ett brandskydd, och detta föreskrivs i bygghandlingarna. Det kan till exempel stå att Woodsafe eller liknande produkt ska användas, och ofta är det upp till byggentreprenören att välja vilket brandskydd man ska gå vidare med.

“Man kan säga att det som inte var tekniskt möjligt att bygga i trä tidigare är möjligt nu tack vare vårt brandskydd. Exterior WFX är till exempel den enda brandimpregnerade träprodukt för exteriör användning som är godkänd enligt SS-EN16755 EXT helt utan krav på ytbehandling. Våra produkter lever upp till otroligt höga krav kring brandskydd samtidigt som det hjälper arkitekten att uppnå sina visioner kring trärent material utan andra ytbehandlingar.” säger Thomas.

Hur beter sig materialet vid brand?

Woodsafes brandimpregnering ger träet egenskaper att uppnå den allra högsta brandklassen som är B-s1,d0. Det som händer när träet kommer i kontakt med eld är att brandskyddet hettas upp och aktiveras. Då startar en kedjereaktion som bildar vatten som sänker temperaturen på kontaktytan, och koldioxid som förbrukar de brännbara pyrolysgaser som uppstår. Träet förkolnar, ungefär som blöt ved, och bidrar inte till att branden sprider sig.

RISE är ett statligt forskningsinstitut och det är hit som Woodsafe vänder sig med sina tester och kontroller för att kontinuerligt verifiera att de lever upp till de krav som branschen ställer. De gör löpande kvalitetskontroller och för varje nytt material som ska impregneras måste omfattande tester göras. Woodsafe har all certifiering som krävs och deras produkter var till exempel CE-märkta långt innan detta var ett lagkrav.

Vi på Perssons har stor kunskap om dessa produkter och kan förmodligen svara på de flesta av dina frågor när du kontaktar oss. Dessutom är experterna på Woodsafe aldrig långt borta. Vi kan alltid ta vidare dina frågor kring komplexa projekt och nya utmaningar till deras kompetenta team, för att du ska känna dig helt trygg i att du får rätt brandskydd och att ditt projekt lever upp till dagens högt ställda krav.

Om Woodsafe Timber Protection AB

“Eftersom att vi specialiserat oss så hårt på det vi gör och fokuserat på att bli riktigt bra på en sak så finns det faktiskt ingen konkurrent som slår oss på fingrarna. Vi tog till exempel beslutet att inte själva köpa in virke eller arbeta med trävaror, utan att låta våra kunder som är proffs på att förädla trä skicka sina varor till oss. Då kan vi fokusera på själva brandskyddet och bli ännu bättre på det.” säger Thomas.

När Thomas Bengtsson grundade Woodsafe för 19 år sedan startade han med två tomma händer men mycket kunskap och erfarenhet. Idag har han tillsammans med sina kollegor byggt upp en mindre industri i Västerås där de är totalt 22 medarbetare. Woodsafe är ledande i Europa inom brandskyddat trä och är som störst i bland annat Sverige, Norge och Holland. De växer också på platser som Grönland, Island och Färöarna.

“Vi kan inte hålla på att slita på jorden på detta sättet och det känns som att fler och fler börjar förstå detta. Vi försöker dra vårt strå till stacken dels genom att vi har vår egen biobränsleanläggning som förser hela fabriken med all den värmeenergi som verksamheten behöver. Vi håller också på att bygga Västmanlands största takmonterade solcellsanläggning som ska göra oss självförsörjande på el.” säger Thomas.