Norrlandsfasad från Perssons klär nybyggd skola i Västra Frölunda
Visualisering av Liljewall arkitekter.
Mellan enplanshusen i ett mysigt villaområde i Västra Frölunda cyklar barn med glada rop i små grupper på väg till skolan. Just nu får eleverna på Åkeredsskolan sin undervisning i tillfälliga lokaler. Mitt i området byggs det nämligen en helt ny skolbyggnad på 7500 kvm med eget storkök och idrottshall. Lokalerna blir helt anpassade efter den moderna skolverksamheten där både elever och lärares behov har stått i fokus för utformningen. Skolans röda Norrlandsfasad är speciellt framtagen för att passa in i det omgivande villa- och radhusområdet.
Att bygga nya lokaler till Åkeredsskolan har varit uppe på bordet hos Göteborgs stadfastighetsförvaltning länge eftersom skolans tidigare lokaler var gamla och i dåligt skick. Under sensommaren 2023 togs äntligen det efterlängtade första spadtaget i projektet, där ByggDialog fått uppdraget från Göteborgs stad att projektera och bygga den nya skolan.
Tommy Nyback, byggnadsarbetare och Malin Andersson, projektingenjör, på Byggdialog.
Gestaltning med tidstypiska karaktärsdrag
Nya Åkeredsskolan är ritad av arkitektbyrån Liljewall arkitekter. Gestaltningen ska återge de tidstypiska karaktärsdragen och arkitektoniska kvaliteter som fanns i området. I det räknar man bland annat in färgsättningen och materialet i fasaden. “I detta projektet har det varit viktigt att den nya skolan ska passa in i stadsbilden. De exteriöra färgerna och materialen är valda utifrån det omkringliggande villa- och radhusområdet och det tycker jag att man fått till väldigt bra. Det är på den vägen som vi landade i att välja Perssons. De vann dels på pris samt på att de har alla certifieringar. Vi har höga miljökrav här”, berättar Malin Andersson som är ansvarig projektingenjör på ByggDialog.
Norrlandsfasaden från Perssons levereras grund och mellanstruken i projektets egna NCS-kulörer.
Grundmålad och mellanstruken fasadpanel
Fasaden på skolbyggnaden består av Norrlandsfasad 22×145 Falsad Spårpanel med raka kanter från Perssons i kombination med en svart limträpanel som ska klä idrottshallen. Panelen har beställts som grundmålad och mellanstruken där leveranserna delats upp i olika etapper för att underlätta på bygget. Vi på Perssons har även haft äran att få leverera råspontluckor till projektet som, förutom till taket, även används till spångar ovanför lösullen uppe på skolans vind.
“Vi har använt oss mycket av prefab i detta projektet för att spara tid. Perssons produkter kommer mellanstrukna i vår specifika NCS-kulör vilket sparat oss både tid och pengar. Det är verkligen ett plus i kanten att man kan diskutera leveranserna med Perssons. Att de haft möjlighet att lagra saker lite längre åt oss har underlättat mycket. Vi har inte mycket plats över på bygget att förvara material på”, berättar Malin Andersson.
Förutom fasadpanelen så levererar vi på Perssons även brandimpregnerad fasadpanel för inklädnad av en utvändig trappa samt råspontluckor till projektet.
Ett uppskattat partneringprojekt
Upphandlingen är ett partneringuppdrag med fokus på att ta tillvara på alla kunskaper och kompetenser som finns i projektet. Det är en strukturerad samverkansform som uppskattas både från beställare och entreprenörer i projektet. Innan fasadpanelen skulle beställas fick snickarna, med sin viktiga yrkeskunskap, vara med och diskutera fram hur de tyckte man skulle gå tillväga. Vilka längder ska man välja? Vilka produkter är smidiga att jobba med? “Dessa forum är tydliga exempel på hur samverkan kan effektivisera och skapa ett högre värde för alla inblandade men även för projektet i stort. Det är 60 väl investerade minuter som gör att vi får ut det mesta av projektet”, säger Malin Andersson.
I varje klassrum byggs så kallade “mini fokus-rum” där elever har möjlighet att dra sig undan och arbeta i lugn och ro.
Ett arbetssätt som skapar inkludering
“Jag trivs väldigt bra här!”, säger Tommy Nyback som är byggnadsarbetare på ByggDialog. “Det är lite som ett familjeföretag. Det är en väldigt bra jargong mellan chefer och yrkesarbetare i projektet och stämningen sprider sig i alla led. Det är intressant att jobba med partnering. Att alla får vara delaktiga och säga sitt innan olika beslut tas gör att vi alla känner oss viktiga och delaktiga på jobbet. Att vi har arbetsberedningar innan vi kör igång jobbet varje dag gör att vi minimerar riskfaktorer på arbetsplatsen och vi blir mer effektiva. Utan att stressa ihjäl oss“, berättar Tommy.
Här i tältet behandlar Tommy och hans kollegor ändträet på fasadpanelen för att underlätta för målarna.
Tommy och hans kollegor önskade få ett tält uppställt på byggarbetsplatsen. Här förvaras buntar av den panel som för tillfället används, i skydd från sol och regn. “Eftersom vi beställt panelen i noga utvalda längder så får vi nästan inget spill. Projektledarna har varit lyhörda när vi haft önskemål, till exempel som med detta tältet. Vi har ett bra system där en av oss kapar och en annan behandlar ändträet innan panelen sätts upp. Det sparar väldigt mycket tid och energi för målaren som bara behöver täckmåla sen. I det stora hela sparar vi tid på det. När man är i min ålder har man varit med i några år. Jag har lärt mig att det är bättre att tänka efter före. Vi tar hellre en timma extra på oss att tänka till och lösa olika utmaningar på ett bra sätt från början. Varje fel man gör kostar ju massa onödiga pengar”, säger Tommy.
Åkeredsskolan förväntas stå färdig till starten av höstterminen 2025. Då öppnas dörrarna och skolans ca 570 elever i årskurs F-6 välkomnas till sina nya fina lokaler.